0%
Bizden Haberler

Aylık taban ücrete yönelik açılan dava ile ilgili duyuru

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) seyahat acentaları tarafından istihdam edilen turist rehberlerine 2015 yılında belirlenen aylık taban ücretin belirlenmesine yönelik (3,

13.3.2017
654 kez Okunmuştur.

ÜYELERİMİZE DUYURULUR

 

      Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) seyahat acentaları tarafından istihdam edilen turist rehberlerine 2015 yılında belirlenen aylık taban ücretin belirlenmesine yönelik (3,090,00TL) karşı dava açmış, mahkemece yapılan inceleme sonucunda turist rehberlerine ödenen aylık taban ücretin;

 

-Bakanlık tarafından aylık olarak belirlenmesinin Anayasa ve ve Kanuna aykırılık teşkil ettiği,

-İdarece taban ücretin belirlenemeyeceği,

-Ücretin fahiş tutarda belirlendiği,

-Ücret belirlenirken tarafların sözleşme serbestisi içinde hareket etmesi gerektiği gibi gerekçelerle turist rehberlerine uygulanan aylık taban ücreti belirlenmesine yönelik Bakanlık idari işleminin yürütmesi durdurulmuştur.

 

         Ancak; 6326 sayılı meslek kanunun yönetmeliğinin 36. Maddesi turist rehberlerine uygulanan ücret tarifelerini;

 

       Taban ücret tarifesi birlikler ile TURSAB’ın görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenir. Taban ücretleri tur, paket tur, gece turu ve transfer olarak günlü ve aylık taban ücreti üzerinden belirlenir. – şeklinde açıklamıştır.

 

     Sonuç olarak ; herhangi bir değişiklik yapılmaksızın 2016 taban yevmiyelerinin geçerli olduğu, açılan davanın somut bir dayanağının bulunmadığı, davayı Turist Rehberleri Birliği avukatlarının takip ettiği, gerekirse karşı dava açılacağını siz değerli üyelerimizin bilgilerine sunarız.

 

ATRO YK.

Eklenme Tarihi : 13.03.2017
Güncelleme Tarihi : 27.02.2019