0%
Gündem

Kamuoyuna Duyuru

2.8.2022
1285 kez Okunmuştur.

KAMUOYUNUNA DUYURU

30.07.2022 tarihinde sozcu.com.tr internet sayfasında “Arkeoloji profesörüne ‘Antik kente giremezsin’ dediler.” Başlıklı haber hakkında;

Aydın Turist Rehberleri Odası Turist Rehberliği Meslek Kanunu hükümlerince kurulan kamu niteliğinde meslek kuruluşudur. Odamızın sorumluluk bölgesi Aydın ve Denizli illerini kapsamaktadır.     

Odamızın da komisyon üyesi olduğu denetimler acente ve rehberlere yönelik olup; bu konuda tutanak işlemi; belgeleri eksik ve/veya rehber bulundurmayan acentalara, belgeleri eksik ve/veya bölgesi/dili farklı rehberlere, bu işleri illegal olarak yapan belgesiz acentacılık faaliyetinde bulunan şirket ve şahıslara yine belgesiz rehberlik faaliyetinde bulunan şahıslara tanzim edilmektedir.

Denizli İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği kanunu kapsamında yapılan denetimler yol denetimi olarak planlanmakta ve Mülki Amirden Olur alınarak icra edilmektedir.

Sozcu.com.tr internet sayfasında yer alan haberde bahsi geçen 21.05.2022 tarihinde yapılan yol denetiminde Bodrum bölgesinden Pamukkale ören yerine 14 Kişilik bayan gurubu getiren ……. acente nolu ……… isimli acenteye 1618 sayılı kanunun 10-a maddesine göre belgeli rehber bulundurmadığından Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tutanak tanzim edilmiştir. Ören yeri girişinde grup veya şahıs kontrolü yapılmamaktadır. Yine haberde yer verildiği gibi bahsi geçen grubunun içerisinden her hangi bir kişiye belgesiz rehberlik faaliyetinden dolayı her hangi bir tutanak tanzim edilmemiştir.

Turist Rehberliği Hizmetini yerli veya yabancı turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil kullanılarak ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesini veya seyahat acentaları tarafından düzenlenen turların gezi programının seyahat acentasının yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürütülüp acenta adına yönetilmesini, ifade eder.

Ayrıca ; kanun gereği seyahat acentaları paket tur veya tur başına kırkbeş kişiye kadar en az bir rehber bulundurmak zorundadır.

Basın mensuplarının en temel hakkı olan ifade özgürlüğünün kullanılması aynı zamanda kişilere bazı görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle söz konusu yanıltıcı haberde, doğru olmayan beyanlar içeren ifadeler, denetimi yapan kurum ve kuruluşların toplum önünde itibarını zedelemeye yol açacağı ve ülkemizdeki tüm Profesyonel Turist Rehberlerini üzdüğünden dolayı haberin düzeltilmesini üyelerimiz ve meslektaşlarımız adına talep ediyoruz.       

  • Etiketler :
  • -
Eklenme Tarihi : 2.08.2022
Güncelleme Tarihi : 2.08.2022